donderdag 28 oktober 2010

Marieke Pepping's verhaal: het harthotel

Mathilde en haar Harthotel

Logeer jij weleens?  Bij Opa en Oma, of misschien heb je tijdens een vakantie wel in een hotel geslapen? Vandaag gaat ons droomreisje over een héél bijzonder hotel. Het gaat over het Harthotel waar Mathilde de directeur van is. Ga je mee samen op reis naar het hotel van Mathilde?

Ga lekker zitten op je stoel. Zet je voeten naast elkaar op de grond en laat je rug lekker uitrusten tegen de leuning. Zorg maar even goed voor je lijf, zodat je echt lekker zit.
Laten we samen een paar keer diep ademhalen zodat het wat rustiger wordt in ons lijf en we lekker ontspannen naar het verhaal kunnen luisteren. Je merkt dat waar je gedachten zijn, ook je aandacht is. Doe je ogen maar dicht dan zul je merken dat je aandacht bij mijn verhaal houden nog gemakkelijker gaat.

Loop maar met mij mee de trap af, naar het land waar geen tijd is. Kom maar, houd in gedachten mijn hand maar vast dan lopen we samen naar beneden. Eén, twee en nog een laatste tree. Doe het gouden hekje maar open. Kijk eens voor je, wie daar loopt midden in het weiland? Weet je wie dat meisje is met haar prachtige blonde haar en lieve lach? Dat is Mathilde. Loop haar maar achterna om te kijken waar ze naar toe gaat.

Vrolijk zingend loopt Mathilde door het weiland. Af en toe stopt ze even om een paardje te aaien of aan de bloemetjes te ruiken. Wat is het toch fijn om zoveel ruimte om je heen te hebben, denkt Mathilde terwijl ze om zich heen kijkt. Mathilde houdt ook wel van de bergen die aan de ene kant van het weiland zijn en ook van het bos aan de andere kant. Het meeste geniet ze altijd van het wijde uitzicht in het weiland. Ze kan dan zo ver kijken en zoveel zien en het voelt zo vrij om haar heen!  Nu is Mathilde op weg naar haar werk. Hoewel ze nog maar elf jaar is, is ze al de directeur van het Harthotel. Natuurlijk krijgt ze af en toe hulp van grote mensen als ze daarom vraagt. Haar hotel ligt midden in het weiland en alle kamers hebben een prachtig uitzicht. Net zoals in alle hotels is de ene kamer iets groter dan de andere kamer. Weet je wat zo bijzonder is aan het hotel van Mathilde? Het is gebouwd in de vorm van een hart. En je mag er alleen maar logeren als Mathilde voor jou met haar gouden sleutel, een kamer opendoet. Dat doet ze pas als ze je goed kent. Vreemde mensen laat ze nooit zomaar binnen! Je snapt wel dat als Mathilde mensen héél lief vindt, dat die mensen een mooie grote logeerkamer krijgen. Mensen die maar een paar nachtjes komen logeren en die Mathilde maar een beetje lief vindt, die mensen krijgen een wat kleinere kamer. De allermooiste kamer heeft Mathilde zelf! In haar kamer staat alles wat ze nodig heeft. Haar mama heeft ook een prachtige kamer in het hotel. Mama heeft in haar kamer een bad, t.v., een lekkere stoel om in te kunnen lezen en nog veel meer. Vroeger hadden papa en mama samen een mooie grote kamer. Maar nadat ze gescheiden zijn, heeft Mathilde ze twee aparte kamers gegeven. Dat was voor iedereen beter.

Vandaag is het weer gezellig druk in het hotel. De hele familie is er. Mama, opa en oma, haar broertje en zusje, papa, de vriend van mama, de oppas, haar beste vriendinnetje en nog veel meer mensen. Terwijl ze door de gang van het hotel loopt, hoort ze vrolijk gelach achter de deuren. Het maakt haar blij dat iedereen het naar zijn zin heeft.
Als Mathilde achter haar bureautje zit, bekijkt ze nog eens de lijst met namen van alle gasten. Heeft iedereen nog wel de juiste plek? Vandaag komen er nog een paar vriendinnetjes logeren. Eigenlijk komt ze een paar kamertjes tekort. Hoe moet dat nu? Dat ene kamertje waar haar vriendinnetje uit haar vorige klas logeert kan ze eigenlijk wel leegmaken. Dat meisje spreekt ze toch nooit meer. Die vriendschap is voorbij. Dus hoeft ze ook geen kamertje voor haar vrij te houden. Als ze ooit weer vriendinnen worden, kan ze altijd weer een nieuw kamertje krijgen. De vriend van mama heeft een klein kamertje naast mama. Zou ze daar wat aan kunnen veranderen? In het begin was Mathilde erg verdrietig toen papa en mama gingen scheiden. Toen papa een nieuwe vriendin kreeg, zag ze dat hij weer vrolijker werd en weer gelukkig was. Langzaam werd haar verdriet steeds wat minder. Toen mama een nieuwe vriend kreeg, moest ze erg wennen aan Joep, de nieuwe vriend van mama. Hij maakte andere grapjes dan papa en stoeide ook voor de grap met haar broertje. Dat deed papa vroeger nooit. Mathilde zuchtte eens diep. Soms was het knap lastig om de directeur te zijn van het Harthotel! Ze moest papa maar eens om raad gaan vragen, Mathilde had immers een wijze vader. Gelukkig was zijn kamer vlakbij. Ze legde haar probleem uit aan papa. “Ach mijn lieve schat, antwoordde papa terwijl hij Mathilde door haar haren streek. Ook al woon ik niet meer bij mama, onthoud dat ik nooit zal stoppen met van jou te houden. Ik vind het juist fijn voor je dat Joep elke dag voor je wil zorgen en zijn best doet om je vrolijk en gelukkig te maken. Ik blijf toch ook altijd jouw vader. Met Joep erbij heb je twee vaders! Jij als directeur van het Harthotel weet, dat je op verschillende manieren van mensen kunt houden. Ik vind het niet erg als jij Joep een plekje samen met mama in het Harthotel geeft. En als je dat nog niet wilt is het ook goed, want jij bent de directeur van het Harthotel”. Papa gaf haar een kus op haar voorhoofd. Mathilde zuchtte van opluchting. Gelukkig haar vader vond het dus niet erg als ze Joep een andere kamer zou geven. Mathilde ging terug naar haar kantoortje om de gouden sleutel te halen van de hotelkamers. Eerst liep ze naar mama.  “Mam, ik  heb een ideetje…” 
Wat ze nog meer riep was niet meer te verstaan door het gegiechel van de vriendinnetjes die al voor de voordeur van het hotel stonden te wachten tot Mathilde open zou doen.

Loop je even mee naar buiten om te zien wie dat zijn?
Kom daarvoor maar langzaam terug met je aandacht. Haal een paar keer diep adem, rek je maar eens helemaal uit en open je ogen.

Mogelijke vragen na de droomreis.
Wat zou Mathilde tegen haar moeder gezegd kunnen hebben?
Als jij Mathilde was, zou Joep van jou dan een andere kamer krijgen?
Kan Mathilde haar keuze (over een poosje) nog veranderen?
Is het erg als Mathilde nu nog geen keuze kan maken om Joep een andere kamer te geven?
Als jij directeur was van het Harthotel, wie  zouden er dan bij jou logeren?
Wie hadden dan dicht bij jou de grootste kamers?
Zou je een tekening kunnen maken van het Harthotel?


Marieke Pepping-Dames,  14-09-2009
consulente Wijze Ouders

Geen opmerkingen:

Een reactie posten